Säkra upp din WordPress-sajt

Bland det första du bör göra när du installerat din WordPress-sajt är att installera en säkerhets-plugin. Här på WordPress-akuten rekommenderas Wordfence. Det är en bred säkerhetsplugin som både innehåller virusscanner, brandvägg och andra bra tillägg, som lösenordskontroll, notifieringar om skum aktivitet upptäcks mm.

Installera Wordfence

Du installerar Wordfence enkelt genom att

  • Logga in i WordPress
  • Klicka på ”Tillägg” (”Plugins”) => ”Lägg till nytt” (”Add new”)
  • I högerkanten, sökfältet skriver du ”wordfence”
  • WordPress returnerar en lista på plugins, klicka på ”Installera” för den plugin som heter ”Wordfence Security – Firewall & Malware Scan”
  • När installationen är klar, klicka på ”Aktivera”.

Om din sajt är affärskritisk, rekommenderar jag att du uppgraderar till ”Premium” som kostar 100$ för ett år, med viss rabatt om man köper flera år på en gång. Skillnaden är framför allt att du i gratisvarianten måste vänta 30 dagar på senaste virusuppdateringarna.

Inställningar i Wordfence

Så fort du installerat Wordfence så skyddar pluginen din sajt. Men det finns en del inställningar du kan göra för att ytterligare stärka skyddet.

  1. Logga in i WordPress-admin och gå till ”Wordfence” i vänstermenyn.
  2. Klicka dig igenom Wordfence introboxar
  3. Gå till ”All options” under Wordfence i vänstermenyn
  4. Under ”Wordfence Global Options” -> ”General Wordfence Options”, klicka i ”Update Wordfence automatically when a new version is released” och ”Disable Code Execution for Uploads directory”
  5. Under ”Scan options” -> ”General Options”, klicka i ”Scan plugin files against repository versions for changes”.
  6. Kom ihåg att spara dina ändringar (”Save changes” längst upp till höger).

Bara så du vet…

WordPressakuten har ingen vinning i att rekommendera Wordfence. Vi har inget avtal om provision, betald annonsering eller kickback. Det är helt enkelt en riktigt bra produkt som jag vill rekommendera alla som har en WordPress-sajt.