Säkerhet i WordPress

1. Skydd mot intrång

WordPress är det mest använda innehållshanteringssystem på hela Internet. Det gör också att många försöker hitta sätt att ta sig in systemet. Hittar en hacker en väg in finns det hundratals miljoner sajter att utnyttja.

Men som tur är finns det också motmedel. På WordPressAkuten rekommenderas att du installerar säkerhetspaketet WordFence. Det är ett komplett säkerhetspaket med bland annat brandvägg och filscanner. Här kan du läsa lite mer om hur du sätter upp WordFence ifall du vill göra jobbet själv. Annars sköter vi det självklart åt dig!

2. Säkerhetskopiering

Det finns flera olika tillägg till WordPress för säkerhetskopiering. Vi brukar installera backuplösningen UpdraftPlus som har värdefulla funktioner som schemalagd backup av filer och databas, återställning samt kopiering till externt diskutrymme.

3. Håll WordPress och samtliga tillägg uppdaterade.

Varför? Jo ibland hittar hackers eller säkerhetsanalytiker säkerhetshål i tilläggen. När hålet kommer till kännedom för tillverkaren av tillägget skapar denne normalt en ny version av tillägget där hålet har täppts till. För att din sajt inte skall kunna drabbas av en attack mot just det säkerhetshålet måste tillägget alltså uppdateras så att din sajt har nya versionen.

Avinstallera tillägg som inte används

Ibland provar man ett tillägg men sedan bestämmer man sig att inte använda det. Avinstallera i så fall tillägget, annars finns förstås eventuella säkerhetsluckor kvar på din server.
Dessutom kan tillägget göra din sida långsammare ifall det fortfarande är aktiverat.