Matomo i WordPress

Håll koll på dina besökare – och respektera deras privatliv

Sedan 15 år har Google Analytics varit verktyget man använder för att få insikter om sina besökare. Det har varit perfekt för att se var de kommer ifrån, vilka sidor de besökt, hur länge de är på sidan och mycket, mycket mer. Problemet med Google Analytics är att det är centraliserat och Google därigenom samlar information om alla oss som besöker de webbsidor som använder Googla Analytics till en gigantisk databas. Denna används sedan främst till annonsering, men kan sedan genom samarbetspartner eller genom order från länders säkerhetsorganisationer användas i tveksamma syften.

Sedan ett par år finns nu Matomo (tidigare Piwik) som fungerar ungefär som Google Analytics men som endast lagrar besökarinformation lokalt på din webbserver. Dessutom kan du välja att enbart spara en del av IP-numret så att det inte går att identifiera exakt vilken abonnent det är som besökt din sajt. Alltså äta äpplet och ha det kvar! Enda problemet är att det varit lite krångligt att sätta upp. Men för dig som har en WordPress-sida har det nu ändrats för Matomo har gjort ett tillägg till WordPress som du kan installera och enkelt sätta upp för att använda Matomo på din sajt.

Hur installerar jag Matomo på min WordPress-sajt?

  1. Logga in i WordPress admin för din sajt (t.ex. din-sajt.se/wp-admin).
  2. I vänstermenyn, klicka på ”Tillägg” eller ”Plugins” om du har det på Engelska
  3. På toppen av sidan, klicka på ”Lägg till nytt” / ”Add New”.
  4. I sökrutan till höger ovanför listan av tillägg, skriv Matomo Analytics Ethical
  5. I sökresultatet bör nu följande visas:
  6. Klicka på ”Installera nu” / ”Install now”
  7. När installationen är klar, klicka ”Aktivera” / ”Activate”.
  8. För att starta Matomo, klicka på ”Matomo Analytics” i vänstermenyn och sedan ”Start tracking” under punkt 1 på sidan.
  9. Rapporter och analyser ser du sedan under ”Matomo Analytics” -> ”Summary” och -> ”Reporting”.